miércoles, 20 de noviembre de 2019

Ganivet, Jo Nesbo

Fitxa tècnica
Títol original: Kniv (Harry Hole 12)
Autor: Jo Nesbo
Editorial: Edicions Proa - Grup 62 (fes clic per anar a la web de l'editorial)
Any de publicació: 2019
Número de pàgines: 665
Génere: Novel·la negra

Sinopsi de Ganivet

No és un bon moment per a en Harry Hole: la Rakel l’ha deixat, ell treballa amb casos antics i el conegut violador i assassí Svein Finne ha sortit de la presó després de complir vint anys de condemna. En Finne, àlies «El promès», va ser el primer criminal que va arrestar en Harry quan era un jove policia. És un violador perillós i peculiar; li diuen «el promès» perquè viola les víctimes amb la intenció de deixar-les embarassades i no les mata. Ara vol continuar just allà on ho va deixar i no ha oblidat qui el va arrestar.


Quan en Harry es desperta amb les mans ensangonades i sense saber què va fer la nit abans, sap que les coses només poden empitjorar.

Impressions

Doncs ja en van dotze. Ja sé que dit així, dotze lliuraments, pot semblar feixuc sobretot per aquells que encara no heu començat a llegir els llibres d'en Jo Nesbo, o pels que només n'heu tastat algun, però us asseguro que per mi, que me'ls he llegit tots, cada publicació és una alegria i fins i tot se m'ha fet curt. Igual em passa amb l'extensió del llibre, - 665 pàgines! - , però ja us dic que quan t'introdueixes de ple en la història t'agradaria que no s'acabés. Com ja he comentat en alguna altra ressenya, és millor i molt recomanable llegir-los en ordre per no perdre'ns res de l'essència d'aquest complex i carismàtic protagonista i així gaudir millor del llibre. 
L'autor, en Jo Nesbo, ha comentat en alguna entrevista que mai havia fet patir tant el seu protagonista, en Harry Hole, com en aquest llibre. I així és, Ganivet és el títol més personal i més protagonista d'en Harry, tot gira en torn a la seva figura, a la seva caiguda lliure i a la seva desesperació. Ganivet comença amb un Harry fora de joc. La Rakel, la seva esposa, l'ha tornat a fer fora de casa i ara es troba vivint de lloguer a l'apartament d'un col·lega. La separació ha fet que en Harry de nou caigui de ple en el seu particular infern: l'addicció a l'alcohol. Enllaça la nit amb el dia de borratxera en borratxera i de ressaca en ressaca. A més des del punt de vista professional ja no imparteix classes a l'Escola de Policia, sinó que la Katrine Bratt, la nova cap de la Policia d'Oslo, li va permetre tornar a treballar com a policia, però això sí, lluny de la llegenda que va ser com a investigador. Ara està relegat a un simple agent, revisant casos antics i arxivant expedients.
Bé, com deia, el llibre s'inicia amb un altre matí de ressaca per en Harry. Desperta en el seu apartament i no recorda absolutament res del que va succeir la nit anterior. A poc a poc els que el rodegen li van explicant traços del que va passar, com que va agafar una tremenda borratxera i es va barallar amb el nou propietari del Jealousy, el bar que li va traspassar el mateix Harry, i que en Bjorn Holm, el seu amic tècnic de la policia científica, el va haver de portar a casa pràcticament inconscient. Aviat, però, l'acció s'accelera i un vell conegut del policia, l'Svein Finne surt de la presó després de molts anys, i després que en Harry l'arrestés per diverses violacions i assassinats. Aquest fet juntament amb un altre que serà l'absolut protagonista del llibre, suposaran un enorme terratrèmol i esvoranc en la vida d'en Harry Hole. Mai la vida l'havia posat en aquesta situació, mai havia tocat tan fons, fins al punt de pensar que tot es tracta d'un somni, i que mentre es trobi dormint podrà continuar respirant. 
Com podeu suposar els assassinats formen part de l'ADN d'aquestes novel·les, i en Jo Nesbo és tot un geni elaborant sospitosos, teories i tombant la trama una i una altra vegada. En Harry durà a terme una arriscada i molt personal investigació, que el portarà a baixar en moltes ocasions als inferns i a resistir i perseverar per a descobrir tota la veritat. En aquesta nova entrega apareixeran personatges d'altres llibres anteriors, com la Kaja Solness, que fou la companya d'en Harry a Lleopard; o d'altres, com la Katrine Bratt o el seu marit, en Bjorn, tindran també molt protagonisme, en un llibre que gira en torn a la venjança i a les traïcions. I on també es tracten temes com el TEPT, el trastorn d'estrès posttraumàtic que pateixen molts soldats destinats a zones de guerra, i amb diàlegs, com sempre, molt interessants i que supuren moralitat i que et porten moltes vegades a reflexionar. En Nesbo es caracteritza també per teixir una prosa senzilla i directa, però també per dotar de diàlegs profunds i d'allò més interessants. A més crec que és important remarcar l'haver sabut crear un personatge tan ben perfilat i alhora profund com en Harry Hole, i saber tirar d'ell en tantes i tantes entregues, sense que el nostre interès i la qualitat decaiguin.
Per concloure, Ganivet m'ha semblat dels millors llibres d'aquesta llarga sèrie de novel·la negra nòrdica, que s'erigeix com un perfecte representant d'aquest fosc gènere que a tants ens encanta. Com veieu no li puc trobar cap element negatiu. Això sí, tot i ser un dels llibres del noruec amb menys escenes d'acció i de sang, es tracta d'una molt bona història que tracta i molt de la venjança, amb el pitjor de l'ésser humà fent acte de presència, i amb situacions d'una molt particular justícia. En definitiva, tornem a estar davant d'un títol de molta qualitat i d'un dels millors escriptors contemporanis d'aquest gènere, que per descomptat recomano moltíssim. ¿Hi haurà una altra entrega? Això és un enigma que s'ha guardat l'autor, alhora que ja ha aclarit que en Harry Hole no durarà tota la vida. Jo, particularment, espero que sí, que pròximament ens ofereixi el plaer de llegir el seu tretzè llibre.

.· puntuació 🌕🌕🌕🌕🌕

No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡Gracias por tu comentario!

Fuego en Oxford, Cara Hunter

  RESEÑA Termino esta lectura con ganas de más. Y es que 'Fuego en Oxford' me ha tenido totalmente abstraída y sumida de lleno en su...