lunes, 20 de mayo de 2019

Ressenya: La gàbia d'or, Camilla Läckberg


Fitxa tècnica
Títol original: En bur av guld
Autora: Camilla Läckberg
Editorial:  Editorial Amsterdam (clica per anar a la web de l'editorial)
Any de publicació: 2019
Número de pàgines: 379
Gènere: Novel·la negra

Sinopsi de La gàbia d'or
La Faye, decidida i intel·ligent, va renunciar als seus somnis per ajudar en Jack a triomfar en els negocis. Ara ho té tot, en aparença: un marit atractiu, una filla que s’estima de cor i un apartament luxós al barri més exclusiu d’Estocolm. Però en aquesta nova vida se sent presonera dins d’una gàbia d’or i mataria qui fos per mantenir ocults els secrets inconfessables de joventut. La traïció d’en Jack ensorrarà definitivament el seu fràgil equilibri. La Faye haurà de renéixer amb les armes del seu passat. Farà saber al món de què és capaç i planificarà la manera més cruel possible de venjar-se del seu marit.

Per primera vegada, Camilla Läckberg fa un parèntesi en la sèrie d’èxit dels crims de Fjällbacka per explorar la mentida i la perversitat en l’alta societat. Un thriller absorbent sobre l’èxit i l’engany que ens demostrarà que l’ambició de la protagonista no té límits quan agafa les regnes del seu propi destí.

Impressions 
He llegit tot el que ha anat publicant l'escriptora sueca i, sí, soc una gran enamorada de tota la sèrie dels crims de Fjällbacka, la qual no dubto mai en recomanar. Per això quan es va publicar el seu últim llibre, tot i que no forma part d'aquesta exitosa sèrie, m'hi vaig llençar de seguida. I és que la prosa i el treball de la Camilla té alguna cosa que m'atreu i meravella per parts iguals. Ja us avanço que La gàbia d'or no ha estat una excepció, m'he deixat emportar per la voràgine del seu ritme i per una narrativa elegant i directa, que cada dia m'agrada més. 

A La gàbia d'or hi trobes els trets característics de l'escriptora. Tot i no estar ambientada a Fjällbacka, li agrada fer esment del seu poble natal, i és que la Faye, la nostra protagonista, procedeix d'aquesta bonica població costera. També estan presents els flashbacks, així que, tot i que en petita mesura, el relat viatja al passat de la Faye. Un passat obscur i terrible que no està disposada a que ningú conegui. Farà el que sigui necessari. Per això un cop transcorregut tot el que va succeir a Fjällbacka es trasllada a Estocolm per començar, sola, una nova vida. És molt jove, tot just acaba de deixar l'adolescència però ja li ha tocat viure molt més que a qualsevol persona normal. A Estocolm trobarà l'anonimat que tant ansia, i allí podrà inscriure's a l'Escola de Negocis, on cursar una carrera i tenir un futur, i on aviat se n'adona que els números i els negocis se li donen molt bé. 

Instal·lada a Estocolm, coneix la Chris, que es convertirà en la seva millor amiga i en una germana. Una nit de marxa, coneixen en Jack i en Henrik, i la Faye cau rendida als encants d'en Jack, un noi tremendament sociable, intel·ligent i culte, que la fa riure i la torna boja. Quan la convida a passar un cap de setmana a Barcelona, amb tots els luxes pagats (el Jack prové d'una família aristocràtica), el seu somni comença a agafar forma. Per una altra banda, en Jack i en Hernik són molt amics i tenen pensat muntar una empresa, però per això els hi fan falta calers, i la Faye es presta voluntària a deixar els seus preuats estudis i posar-se a treballar per poder "subvencionar" totes les despeses que comporta crear un negoci del no res. Amb els anys aquesta empresa, Compare (fins i tot el nom el va buscar la Faye), resulta ser tot un èxit, i els seus dos únics socis, en Jack i en Hernik, multimilionaris. La vida els hi ha canviat totalment, ara ja no tenen que patir pels diners, viuen en cases luxoses, amb un tren de vida altíssim i la Faye fa de mestressa de casa. Endarrere han quedat els seus somnis de ser una dona empresària i existosa, ja que ho ha sacrificat tot pel bé de la família, i perquè el Jack així li va demanar: dedicar-se a tenir cura de la petita Julienne i de la casa, de la seva particular "gàbia d'or".

A partir d'aquí trobo que és millor conèixer el menys possible sobre la muntanya russa que la trama ens ofereix. Com podem imaginar serà una trama plena de traïcions i venjances, i reflexa molt bé una part de la societat sueca,- però que perfectament es pot traslladar a qualsevol altra part del món-, i aquesta és l'artificiositat de la classe alta. Les ànsies d'aparentar, la doble moral i les traïcions subtils però punyents, o la importància d'una bona façana i del què diran. 

Però sobre tot és un llibre que parla de les dones i del feminisme, entès no com una massa o moviment, sinó com una actitud, una petita revolució personal i també col·lectiva. La Camilla empra la venjança de la Faye per pronunciar un alegat, una crítica molt evident, sobre la situació de moltes dones, sobre com aquestes són amb molta freqüència traïdes pels seus propis homes, en moltes ocasions els pares dels seus fills. Dones que són accessori més dels seus esposos, com una cosa que mostrar en festes i demés esdeveniments socials, i que canviar quan es cansin, o quan en troben una de més jove, més atractiva i més prima. M'ha agradat aquesta mena de cop sobre la taula, de reivindicació de les dones independents, sense haver d'estar a l'ombra de cap home i també desinhibides, per què no, amb el sexe i amb lligar amb homes més joves. Un debat que, endinsats com estem en ple segle XXI, crec que ja no tocaria discutir, però que desgraciadament encara ens queda molt recorregut per davant.

A banda del missatge que es desprén del llibre, La gàbia d'or és una lectura més que recomanable,  d'aquelles amb les quals no saps com, però el temps et passa volant. Dotada, com he dit, d'un ritme àgil i brillant, i per això en part es serveix de capítols molt curts, l'autora t'arrastra a una història de misteri que combina a la perfecció varis registres, des de les relacions personals, sexuals o de negocis, al misteri que suposa el passat de la Faye i entendre la seva rebuscada psicologia, perquè la Faye també se les porta... Una història que et manté completament enganxat i en un estat d'espera, i casi d'impaciència, per saber quin serà el proper moviment i gir en la trama.

Per acabar, reitero que he gaudit molt amb aquest llibre i,
 tot i que no suposa una nova entrega de la sèrie ambientada a Fjällbacka, que reconec m'hagués encantat, m'ho he passat d'allò més bé amb la seva lectura i estic convençuda que aquesta nova protagonista, la Faye, ens proporcionarà molts bons moments als lectors que sempre estem pendents del bon treball de l'escriptura sueca. Així que, per tot el que ja us he contat, i per estar dotada d'ingredients que la fan una lectura lleugera i addictiva, us la recomando moltíssim i jo no la deixaria passar. 

Moltíssimes gràcies a l'editorial per l'exemplar.



.· puntuació 🌕🌕🌕🌕🌕


No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡Gracias por tu comentario!

Fuego en Oxford, Cara Hunter

  RESEÑA Termino esta lectura con ganas de más. Y es que 'Fuego en Oxford' me ha tenido totalmente abstraída y sumida de lleno en su...