miércoles, 10 de junio de 2020

Sang a la neu, Jo Nesbø


Fitxa tècnica
Títol original: Blod pa sno
Autor: Jo Nesbo
Editorial: Edicions Proa (fes clic per anar a la web de l'editorial)
Any de publicació: 2020
Número de pàgines: 175
Génere: Novel·la negra, thriller

Sinopsi de Sang a la neu
L’Olav Johansen té la vida solitària d’un assassí a sou. Amb un talent extraordinari, per cert. Però quan la teva feina és fer desaparèixer gent —per sempre— és difícil fer-se gaire amb ningú. També té un estranya capacitat per a la compassió i la tendresa. I, ara, finalment ha conegut una dona amb qui pot imaginar una vida junts. Però hi ha dos problemes. És la dona del seu cap. I acaba d’encarregar a l’Olav que la mati.

A Sang a la neu, Jo Nesbø, autor de la cèlebre sèrie de novel·les de l’inspector Harry Hole, barreja el seu món nòrdic amb la novel·la negra americana més clàssica i ofereix una història breu i intensa, on amor i mort es confonen i que tant és una entrada perfecta a l’obra de Nesbø com una joia sorprenent per als seus fans més fidels.


Impressions

Llegir en Jo Nesbø és tot un luxe. No dubto mai en córrer a llegir la seva última publicació, estigui o no protagonitzada pel seu personatge cèlebre, en Harry Hole. Bé, doncs Sang a la neu no forma part de la sèrie de llibres d'en Harry, si no que es tracta de la primera de les dues novel·les del cicle Sicaris d'Oslo, que en Nesbø va escriure l'any 2015, i que per cert la propera, Sol de mitjanit està prevista publicar-se a finals d'any.
A Sang a la neu, el nostre protagonista és l'Olav Johansen, un assassí a sou d'Oslo. Un jove que té una vida solitària fruit de la seva feina però també per decisió pròpia, ja que no és un delinqüent a l'ús. Tot i no tenir gaire formació acadèmica i a més tenir un passat familiar molt trist, amb una mare alcohòlica i drogoaddicta degut als excessos d'un pare absent i que sol apareixia per casa per abusar de la mare i robar-los-hi els diners, s'ha preocupat de tenir una vida més o menys ordenada, llegir tots els llibres que pot i no posar-se en massa problemes. Res de drogues, res d'alcohol, res de dones de les que aprofitar-se i abusar, una cosa força normal en el món en el que es mou. No, l'Olav m'ha recordat molt al Harry. I és que és un personatge profund, ben perfilat i construït, amb el que empatitzes des d'un inici, i que destaca no per la seva professió cruel i brutal, si no per les seves reflexions i la seva moral. Com en Harry. 
A les primeres pàgines el mateix Olav ens farà cinc cèntims del seu càracter i de la seva manera de pensar. No li agrada la violència gratuïta, ni maltractar les dones ni abusar dels més dèbils. També ens parla de la història de la Maria, una prostituta sordmuda i coixa a la que salva quan es veu obligada a pagar els deutes del seu nòvio ionki amb favors sexuals. A partir d'aquell moment l'Olav es dedica a cuidar-la, tot i que en la llunyania, mentre ella no el veu. Així doncs, l'Olav porta una vida prou tranquil·la, per tenir la professió que té. Com he dit és sicari i es dedica a fer la feina bruta a en Daniel Hoffman, un dels capos de la droga a Oslo. Fins que un dia el seu cap, en Hoffman, li encomana una nova feina. Una feina molt especial: matar (o com diu l'Olav, despatxar) la seva pròpia dona, la bellíssima Corina. I aquí tot es complica, sobre tot perquè l'Olav creu que el seu proper objectiu podria ser l'amor de la seva vida. 
Sang a la neu és una llibre curt, molt curt, un tastet per conèixer la meravellosa prosa de l'autor noruec, Una història breu, ambientada a l'Oslo més inhòspit i desencarnat, amb bandes de drogues enemigues, gàngsters i morts, i que convida als que no han llegit mai a Nesbø a fer-ho, a llegir la sèrie d'en Harry, o algun dels seus llibres independents, com L'Hereu o Macbeth. I per aquells que ja ho hem llegit tot, és una petita joia, un thriller en estat pur, una breu història on la mort i l'amor es confonen, narrada amb una prosa visual i directa, marca de la casa de l'autor. Estem davant un thriller és cert, però no només destaca per això aquesta lectura, no només per l'acció i el ritme lleuger de la trama, sinó que també pels temes profunds que tracta i sobre els que reflexiona, conformant una lectura complexa com sol Nesbø, i segurament pocs altres, poden crear. 
L'autor noruec és el meu escriptor de capçalera, aquell que sempre recomano als amants de la novel·la negra. Tots els seus llibres, en menor o major grau, m'han convençut, he gaudit d'ells i de la seva forma de narrar, perquè sempre va més enllà, construint personatges complexos i tramès interessants i més complexes del que a primera vista podria semblar. No em queda sinó que recomanar-vos aquesta lectura i en general tota la seva obra si és que encara no la coneixeu. I és que com deia llegir en Nesbø és un luxe, i els que ja el coneixeu, m'entendreu. 

.· 𝓅𝓊𝓃𝓉𝓊𝒶𝒸𝒾𝑜́ 🌕🌕🌕🌕🌕
      Vҽɾօ Ɱ. 





No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡Gracias por tu comentario!

Fuego en Oxford, Cara Hunter

  RESEÑA Termino esta lectura con ganas de más. Y es que 'Fuego en Oxford' me ha tenido totalmente abstraída y sumida de lleno en su...