martes, 16 de julio de 2019

El regne de les dones, Anton Txèkhov

Fitxa tècnica
Autor: Anton Thèkhov
Traductor: Juan Gabriel Saiz
Editorial: Viena Edicions (clica per anar a la web de l'editorial)
Col·lecció: Petits Plaers
Any de publicació d'aquesta edició: 2019
Número de pàgines: 96
Gènere: Narrativa

Sinopsi d'El regne de les dones
Per a una dona rica i independent de final del segle XIX, el matrimoni és el destí desitjable?
Amb només 26 anys, l’Anna Akímovna ha heretat una gran fàbrica que dona feina a milers de treballadors. Durant la celebració del Nadal, mentre puja i baixa les escales de casa seva, reflexiona sobre el futur que l’espera i les dificultats de trobar un bon marit. L'Anna no se sent còmoda ni amb els del pis de dalt, a la part noble, on rep els membres de l'alta societat de la província, amb qui li toca alternar ara que és rica --però que sap que la menyspreen pel seu origen--, ni amb els del pis de baix, els treballadors i les dones del poble ras, de qui se sent separada per la seva nova condició.

Impressions
A El regne de les dones el rus Anton Txèkhov ens torna a demostrar la seva vàlua com a escriptor de retrats costumistes ambientats a finals del segle XIX, on apreciar la seva capacitat per explorar la intimitat dels personatges i transmetre l'essència de l'ésser humà, sense apenes gaires artificis ni sentimentalismes innecessaris. De fet el títol que ara ens ocupa és un relat curtet que transcorre els dies previs i el dia de Nadal, a la Rússia de finals de segle XIX.

La protagonista d'aquesta curta novel·la és l'Anna Akímovna, una jove que acaba d'heretar una rica fàbrica amb més de dos mil treballadors. En Txèkhov dona veu a una jove amb una gran personalitat, però que tot i això, es troba immersa en dos mons en els que no acaba d'encaixar. D'origen humil, l'Anna és la filla del germà del director de la fàbrica, que va acabar sent l'amo, i per això és ara l'Anna qui està al capdavant del negoci. Ha estat educada en l'alta societat, però no s'hi acaba de trobar agust. És més, els membres d'aquesta classe no l'acaben de veure com una més pel seu origen, però alhora els de la classe treballadora tampoc l'accepten pel seu càrrec i fortuna.

En El regne de les dones aquestes són les absolutes protagonistes. Per un costat tenim l'Anna que no acaba de trobar el seu lloc al món, i es debat entre dur una vida dissoluta i de llibertinatge, sense haver de casar-se amb un home i per tant poder fer sempre la seva, com així li aconsellen la seva tia i les amigues d'aquesta, i també un personatge divertit en la novel·la, un advocat que treballa per ella, en Lisèvitx; o en fer el que ha de fer, trobar un bon marit i dur una vida convencional, i sense desviar-se d'allò que s'espera d'ella, doncs es creu que una jove soltera de per vida equival a un gran fracàs personal. De fet l'Anna fantasieja en casar-se amb en Pímenov, obrer de la fàbrica, i així ser una dona casada i tenir una vida ordenada, però alhora s'en n'adona que sensatament no encaixa en la seva vida. El contrapunt a aquest dilema el trobem en el personatge de la Maixa, la criada de l'Anna, una joveneta que té molt clar que s'ha de buscar un marit, tenir una família i convertir-se en allò que s'espera d'una dona. Tot plegat ens ofereix un clar testimoni de la idea de la dona a les acaballes del segle XIX, un amable retrat d'aquesta època, però on també hi observem una profunda exploració en la intimitat i psique dels personatges.

En definitiva, havia llegit un sol cop a Txèkhov fins a la data (La senyora del gos i altres contes), i tornar a retrobar-me amb la seva pulcra ploma desproveïda de sentimentalismes banals i plena de realisme, ha estat tot un plaer. Una novel·la curta que es llegeix en poca estona, per això l'editorial la cataloga molt afortunadament com a petit plaer; així que en poques hores podrem gaudir d'un clàssic i així viatjar a la Rússia de finals del segle XIX de la mà de l'Anna Akímovna, una jove que es mou entre dues aigües, on la indecisió i una clara melancolia estan molt presents en el relat, sobretot en el dubte de si complir amb els esquemes establerts fins aleshores per les dones o trencar amb ells i deixar-se emportar pels nous aires de llibertat.




2 comentarios:

  1. Hola,
    Suposo que tens clar quines seran les entrades que visitaré jo al teu blog ^^ Ni que sigui només perquè és quelcom que a mi m'agradaria fer si tingués més temps :(
    Mai m'he plantejat de llegir a Txèkhov, potser perquè mai he tingut a davant un dels seus llibres, però si veient que aquest és curtet i que la història té tota la pinta de ser ben entretinguda, no el descarto.
    Una abraçada

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hola Lit! Crec q pot ser una bona opció per conèixer l'autor. Gràcies pel teu comentari!
      Petons

      Eliminar

¡Gracias por tu comentario!

Fuego en Oxford, Cara Hunter

  RESEÑA Termino esta lectura con ganas de más. Y es que 'Fuego en Oxford' me ha tenido totalmente abstraída y sumida de lleno en su...